top of page

Dokumentaarinen ja life style -perhekuvaus, sopisiko jompikumpi teille?


Rakastan dokumentaarista kuvausta! Aitojen tilanteiden tallentaminen, tarinoiden kertominen kuvin ja tutustuminen uusiin ihmisiin kuvaamisen kautta on aivan mahtavaa. Dokumentaarinen hääkuvaus on jo suurimmalle osalle tuttua, mutta lapsi- ja perhekuvaukessa perinteiset potretit ovat se tyypillinen valinta. Toisaalta dokumentaarista ja life style -perhekuvausta ei Suomessa kovin paljon ole edes tarjolla. Kuitenkin nämä kuvaustyylit sopivat lapsi- ja perhekuvaukseen kuin nenä päähän. Kauniiden potrettien sijasta usein niitä rakkaimpia kuvia ovat kuvat ohi kiitävistä hetkistä, missä näkyvät tunteet ja perheenjäsenten välinen vuorovaikutus.

Mutta mistä dokumentaarisessa ja life style -perhekuvauksissa on kyse ja miten ne eroavat toisistaan?

Dokumentaarinen perhekuvaus kertoo tavallisesta, arkisesta elämästä kaikkine epätäydellisyyksineen. Kuvauksia varten ei tarvitse siivota eikä pukeutua yhteen sopiviin asuihin (paitsi, jos teidän perheellänne on aina tapana pukeutua asuihin, jotka mätsäävät). Kaiken ei tarvitse olla siloiteltua ja puunattua. Lapset saavat sotke, itkeä ja riidellä ja kaikki tämä saa näkyä kuvissa. Kuvissa saa näkyä myös ilo, nauru, rakkaus, välittäminen ja huolenpito. Kuvaajana ikuistan päivään mahtuvat erilaiset hetket ilon aiheineen ja harmituksineen. Tavoitteenani on solahtaa vaivattomasti mukaan perheenne elämään ja kuvata niin, että kuvaaminen ei kiinnitä huomiotanne.

Lapset kasvavat kaiken aikaa ja sen mukana perhe ja arki muuttuvat. Dokumentaariset kuvat arjesta tukevat muistoja kertovat siitä millaista elämä vielä hetki sitten oli. Vuosien päästä valokuvat palauttavat mieliin herkät muistot perheen yhteisistä hetkistä ja kaatunut maitopurkki vihdoin naurattaa. Mennyttä aikaa ei saa takaisin, mutta siihen voi valokuvien kautta palata.

Dokumentaarisessa kuvauksessa en ohjaa tilanteita vaan kuvaan perheenne todellista elämää. Dokumentaarisiin kuviin tallennan arkiset hetket aamupalapöydästä hampaiden pesuun ja iltasatuun. Kuvausta varten ei ole tarkoitus keksiä mitään erityistä tekemistä vaan arkiset askareet ja lasten tavalliset leikit ovat parasta mitä voin perheellenne muistoksi tallentaa.

Life style -perhekuvaus luo todellisuudesta siloitellun kuvan. Sitä varten kotona voi siivota ja perheenjäsenten asut miettiä yhteensopiviksi. Life style -kuvausta varten mietitään yhdessä kuvattavia asioita kuten lukutuokio, yhteinen ruuanlaitto hetki tai picnicretki lähipuistoon. Life style -kuvauksissa ohjaan perhettänne jonkin verran muun muassa parhaan mahdollisen valon saamiseksi kuviin.

Dokumentaarinen perhekuvaus sopii kaikille perheille olivatpa lapset minkä ikäisiä tahansa, koska kaikki perheenjäsenet saavat olla juuri sellaisia kuin ovat. Life style -kuvaus sopii paremmin perheille, joissa lapset ovat alakouluikäisiä ja nuorempia, sillä osaa teineistä voi olla haastavaa houkutella life style -kuviin. Molemmat kuvaustyylit sopivat loistavasti myös odotusajankuvaukseksi.

Sitten vielä yksi syy siihen miksi dokumentaarinen ja life style -kuvaus ovat hyvin valintoja perhekuvaukseen. Vanhemmat tai ainakin toinen vanhemmista usein puuttuu kuvista tai kuvat, joissa kaikki perheenjäsenet ovat mukana ovat selfieitä. Ammattikuvaajan kuvatessa koko perhe pääsee kuviin ja perheenjäsenten välinen rakkausta, vuorovaikutus ja huolepito tulevat varmasti näkyviin.

bottom of page