top of page

Kuka meidän häät kuvaa?


Kannattaisiko palkata ammattilainen koko päiväksi? Voisikohan siskon mies kuvata, kun hänellä on järjestelmäkamera? Hankittaisiinko kertakäyttökamerat niin, että vieraat voivat kuvata? Tai pyydettäisiinkö vieraita jakamaan kännykkäkuvat meidän omalla hastagilla somessa ja ladattaisiin hääkuvat sieltä? Löydettäisiinkö me joku harrestekuvaaja kuvaamaan edullisesti?

Moni hääpari pohtii näitä kysymyksiä juuri nyt ja lopullinen oikea vastaus riippuu täysin siitä millaisia odotuksia parilla kuvien suhteen on. Tässä muutama ajatus pohdittavaksi kaikille teille, jotka mietitte miten kuvaaminen teidän häissänne järjestyisi parhaiten.

Ammattikuvaaja

Ammattikuvaaja on turvallinen valinta. Riski, että jäisitte ilman kuvia tai kuvat epäonnistuisivat, on hyvin pieni, kun valitsette ammattilaisen kuvaamaan tärkeän päivänne. Ammattikuvaajien tavoite on toimittaa parhaat mahdolliset kuvat ja tehdä kaikki muukin häihinne liittyvä mahdollisimman hyvin, sillä kuvaaminen on meille elinkeino. Tyytyväiset asiakkaat tuovat uusia asiakkaita ja tyytymättömät karkottavat.

Monet ammattikuvaajat kuvaavat häitä kahdella kameralla tai vähintään niin, että kamerassa on kaksi muistikortipaikkaa. Tämä vähentää riskiä kuvien täydellisestä tuhoutumisesta, jos kamera tai muistokortti yllättäen hajoaa. Ammattikuvaajat varautuvat myös muihin riskeihin mm. vakuutusten ja hyvien verkostojen avulla. Jos kuvaaja esimerkiksi äkillisesti sairastuu juuri ennen häitä, hän pystyy verkostojensa avulla löytymään toisen kuvaajan tuuraamaan lyhyelläkin varoajalla.

Ammattikuvaajan valitseminen takaa laadukkaat kuvat ja mielenrauhan. Huolellinen tutustuminen kuvaajan portfolioon on kuitenkin tärkeää, sillä portfolio kertoo kuvaajan tyylistä. On hyvä valita kuvaaja, jonka kuvaus- ja kuvankäsittelytyylit miellyttävät juuri teitä. Samoin on syytä tutustua kuvaajaan myös ihmisenä. Hääpäivänä hääpari voi viettää kuvaajan kanssa helposti 10-15 tuntia, joten on hyvä, että kemiat kohtaavat.

Harrastekuvaaja

Harrastekuvaaja voi olla sopiva valinta pienen budjetin häihin, jos pieni riski ilman kuvia jäämisestä tai kuvien epäonnistumisesta ei haitttaa. Tällöinkin kannattaa tutustua kuvaajan portfolioon ja persoonaan oli kyse sitten tutusta tai tuntemattomasta kuvaajasta. Pelkästään luontoa kuvaavaa harrastejaa ei kannata hääkuvaajaksi ottaa, sillä tapahtumien ja ihmisten kuvaaminen on aivan oma taitolajinsa. Harrastekuvaajista löytyy toki myös todella taitavia tapahtuma- ja potrettikuvaajia ja vaivannäöllä ja pienellä onnella voi löytää oikean helmen kuvaajaksi.

Toinen asia, jota harrastekuvaajaa valitessa on hyvä miettiä, on se tukeeko samalla harmaata taloutta. Osa harrastekuvaajista käyttää laskutuspalveluita ja huolehtii näin veroista ja maksuista. Osa kuitenkin tekee kuvauksia pimeästi. Tästä kannattaa myös keskustalla kuvaajan kanssa ja miettiä mikä sopii omaan arvomaailmaanne.

Vieraat kuvaajina

Jos hääbudjetti on todella pieni, voi ainoa vaihtoehto olla se, että pyydätte vieraita kuvaamaan ja jakamaan kuvat teille. Tällöin kuvien laatu ja monipuolisuus ei välttämättä ole kovin korkea, mutta päivästä jää kuitenkin joitakin kuvia muistoksi. Jos pyydätte jotakuta tiettyä vierasta kuvaamaan, koska hänellä on järjestelmäkamera, kannattaa varmistaa, että vieras kuvaa mielellään. Ketään ei kannata kutsua vain siinä toivossa, että tämä ottaisi kameran mukaan ja kuvaisi juhlanne ilmaseksi. Jos kuvaamiseen todella keskitty ei voi keskityä itse juhlaan kovin intensiivisesti.

Kertakäyttökamerat vieraille voivat olla hauska ohjelmanumero, mutta niiden varaan ei kannata hääpäivän kuvia jättää. Laatu ei ole korkea, filmeille tallentuu jopa kymmeniä kuvia samasta asiasta eikä kuvia ole mahdollista valikoida. Myös ne epäonnistuneet otokset on kehitettävä ja hyvällä tuurilla yhdeltä filmiltä löytyy kourallinen käyttökelpoisia kuvia. Filminkehityttäminen on tänä päivänä myös aika kallista, joten edullisena ratkaisuna kertakäyttökameroita ei voi pitää.

Miten te järjestitte tai aiotte järjestää valokuvauksen omissa häissänne?

bottom of page